Mulgi Rattamaraton aitab kaasa uurimaks “Harrastusliikuja jalajälge” looduses

mai 12, 2021

Alustame küsimustega: Kas üldse ja kui palju mõjutavad maratonil osalejad meid ümbritsevat loodust?

See on igaaastane küsimus-vastus nurk, mida Maratoni planeerides ja ettevalmistades peame arvestama, kui läheme raja kooskõlastusi küsima keskkonnaametist, muinsuskaitseametist ja kohalikust omavalitsusest. Maratonil osaleja ootab ikka “midagi uut” kui tuleb taaskord starti. Kui stardinimekirjas on osaled, kes on käigin kõigil 20-l maratonil on loomulikult soov pakkuda natukenegi värskust ja uudsust igal aastal. Uute lõikude planeerimine, otsimine, korrastamine, märkimine vajab lisaks kõigele eelnevalt ka kooskõlastusi maaomanike ja ametkondadega. Võtame näiteks 2km pikkuse metsa vahelise singli, tihti tuleb ette, et singel läbib riigimetsa ja erametsa. selle lõigu raames võib olla mitmeid erametsa omanikke, kelle kõigiga tuleb uus rajalõik kooskõlastada. Samuti peame arvestama riigimetsas käitumisega, eriti kui planeeritav lõik jääb looduskaitse alale.

Siin kohal on meile tulnud appi Maaülikooli ja Tallinna Ülikooli tudengid ja õppejõud, kes üheskoos teostavad mitmeid mõõtmisi ja kaardistamisi maratoni rajal enne, vahetult pärast ja mitme kuu möödudes – selgitamaks välja, kas loodus taasutub maratonist, kas üldse loodusesse jäi jälg ja kuidas taastumine toimub.

Esimesed mõõtmised maratoni rajal toimusid esialgselt planeeritud 21. Mulgi Rattamaratoni toimumise päeval 02.mai. Maratoni rajalt valiti välja 6 vaatlus ja mõõtmispunkti. Järgmine rajakülastus saab olema päev pärast 21. Mulgi Rattamaratoni, ehk 18.juuli ning kolmas mõõtmine suve lõpus. Suure tõenäolsusega toimub ka neljas mõõtmine, 2022. aasta kevadel. Suveks peaksime saama esimesed kokkuvõtted mõõtmistulemustest. Maratoni korraldajad ka teistevõistluste eesotsas ootavad tulemusi, mis aitavad kaasa edaspidiselt rahvaürituste korraldamisel looduskaitse alal. Olgu siis tulemus korraldajale positiivne või negatiivne on algust tehtud ja tulemustest saavad lähtuda nii ametkonnad kui korraldajad.

Loe ka kohaliku ajalehe Sakala lugu: https://sakala.postimees.ee/7235923/tudengid-uurivad-spordisobra-loodusesse-jaetud-jalajalge

 

Viljandi Rattaklubi TOETAVAD

https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Roger_puit-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Kekkila.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Viljandi.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Bedfactory.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2022/03/Balti-Rehviseadmed-logo-sinine.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Eleväli-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Kulka_logo_sin.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Reaalprojekt-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/VELOMOTO-RED-NOBG.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Viljandi_metall.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Espak-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/pinska.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/ukukeskus.png

ÄRA KÕHKLE, TULE RATTATRENNI!

Ole kursis!