Josteni korralik esitlus MMil tõi 44. kohta

september 18, 2022

Eile oli ajalooline päev, Viljandi Rattaklubi kasvandik võistles Maailmameistrivõistlusel Taanis maastikuratta maratoni sõidus.

Esmakordselt on Viljandi Rattaklubi rattakooli kasvandik võistelnud MMil. Rattakool sai alguse 2004. aastal, seega läks 18 aastat, enne kui XCM MMis meie oma stardib!

Taanis toimunud XCM MMist lähemalt. Tegemist oli 118 km pikkuse maastikuratta maratoni võistlusega, startis pea 140 maastikuspetsi, kelle seal ka kolm Eesti meest, Josten Vaidem, Peeter Tarvis ja Peeter Pruus. Peeter Pruus koondise nobedamana suutis südika võistlusega lõpetada kõrgel 15. kohal, kuid mees oli valmis sõitma kohale top6.

Josteni debüüt maailmameistrivõistlustel päädis siis 44. kohaga, mis on esmakordselt osalenule kindlasti korralik saavutus! Josten on 28-aastane, maailmameistriks tuli uusmeremaalane Samuel Gaze, kes on Jostenist aasta noorem.

Taani raja kohta iseloomustuseks võib öelda, et tegemist ei olnud kindalasti kõige raskema rajaga, kuna Taani on sile maa nagu Eestigi. Tõusumeetreid 118 km kohta kogunes ca 1500, mis on iseloomulik näiteks ka Mulgi Rattamaratoni rajale, kus tänavu kogunes 800+ tõusumeetrit 75 km kohta. Võistlus toimus küllaltki kitsal rajal ja stardist läks korraga 140 meest. Eest startijad omasid märgatavat eelist, kuna rada oli kitsas ja tagant möödumine pea võimatu. Tekkisid pudelikaelad jne. 118 km läbiti kolme ringiga, et pealtvaatajatel oleks rohkem kaasaelamist. Samuti see andis rohkem võimalusi ka tiimidel oma sportlastele toeks olla.

Josteni kommentaarid raja kohta:

Ring oli äge jaa, palju kitsast ja tehnilist singlitamist. Aga profiili poolest ei olnud selline nagu tavaline maratoni MM, vähe leebem, aga korralikult sai tõusu sõita sellegipoolest.

Josten ise on tagasihoidlik noormees, aga MMilt 44. koht on aga saavutus omaette!

Noo jäin rahule, Sakalale intervjuud andes olin ikka liialt optimistlik selle top 30 kohaga, sest ma startisin alles 22. reast, stardinumber oli 107. Ja kuna raja esimese kahe-kolme km jooksul oli väga kitsaid kohti siis, selle 142 startijaga tekkisid mitmetes kohtades pudelikaelad, millega ma kaotasin juba paar minutit julgelt. Siis esimese ringi pidin veel korralikult “võimlema”, et ennast ettepoole võidelda. Singlitel oli ikka sama jama, et punt oli suur ja passisin jällegi pudelikaelades. Aga teise ringi lõpus sain hakata juba enam-vähem oma rütmiga sõitma ja progresseeruvalt sõites lõpetasin 44. kohal.

Kolm kilomeetrit enne lõppu saime veel suuremapoolse pundi kätte ja tegime finišit 34. koha peale, aga kuna raja lõpp oli samuti kitsas ja tehniline, siis ei olnud võimalik enam positsioone parandada ja pidin leppima 44. kohaga

Ja tegelikult vahed olid üpris väikesed, näiteks 20. koht jäi 3 min kaugusele. Seega parema stardikoha puhul oleks see top 30 täitsa reaalne olnud.

Sai veel Jostenilt uuritud, et kuidas edasised plaanid, kas nädala pärast Haanja100 ka? (See ilmselt Josteni üks lemmiksõite, 2x võitja ikkagi).

Haanja100 on järgmine ja siis kohe peale seda ka Kõrvemaa RM. Siis natuke midagi veel ja hooaeg läbi!

Josten ei käinud muidugi Taanis üksi, Nimelt võttis ta kaasa ka koondise kaaslase Peeter Tarvise ja korraliku taustatiimi: pruudi, Isa Imre ja Aivari.

Tänud VMT Betoon ja Genoke Trading tänu kellele üldse MMile minna saadi.

Tulemused: https://www.uci.org/competition-details/2022/MTB/65484

Tulemused: https://www.haderslev2022mtb.com/wp-content/uploads/2022/09/RESULTS_elite_men-1.pdf

Viljandi Rattaklubi TOETAVAD

https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Roger_puit-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Kekkila.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Viljandi.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Bedfactory.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2022/03/Balti-Rehviseadmed-logo-sinine.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Eleväli-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Kulka_logo_sin.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Reaalprojekt-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/VELOMOTO-RED-NOBG.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Viljandi_metall.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Espak-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/pinska.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/ukukeskus.png

ÄRA KÕHKLE, TULE RATTATRENNI!

Ole kursis!