Uisumaratoni võit läks lõunanaabrile

jaanuar 27, 2022

11. Mulgi Uisumaratoni saatis tänavu ilmataadi õnn!

Kahel eelmisel aastal enamasti soojakraadide ja sula tõttu pidevalt edasi lükkunud uisumaraton sai tänavu peetud esialgselt planeeritud kuupäeval 23. jaanuaril, kuid ega tänavugi ilma ei halastanud, esmane uisurada sai Viljandi järvele sisse alles 3 päeva enne uisumaratoni, ehk siis kindlustunne uisumaratoni toimumiseks oli korraldusmeeskonnal alles 3 päeva enne uisumaratoni toimumist. Vaatamata väga väikesele etteteatamisele registreerus kokku 390 uisuhuvilist. 30km distantsi lõpetas edukalt 105 spordisõpra, kellest kiireim oli lätlane Reinis Znotins. 10km rahvasõidu lõpetasid tublid 181 uisutajat.

Tulemused

Reinis Znotins, 11. Mulgi Uisumaratoni võitja ütles, et sõit oli kiire ning konkurendid head. Tuntav tuul ja suurema osa sõidust sadanud lumi teda ei heidutanud, küll aga mängis vingerpussi rada. “Jää ei olnud väga hea,» lausus ta. «Lume all oli väikesi auke ning ma kukkusin ühe korra.”

Viimasele ringile suundusid Reinis Znotins ja Andrus Kuusk kahekesi. Finišis oli esimese aeg 1:05.45,16 ning teisel 1:05.46,62. Kolmandana lõpetas tallinlane Rauno Pikkor ajaga 1:07.03,60.

“Sõit läks mõnusalt. Tuul puhus poolel distantsil vastu, aga see ei seganud, pealegi oli see poolel distantsil ju tagant. Lumesadu ma aga isegi ei märganud,” rääkis Kuusk. “Jää oli küll krobeline ja ühe korra ma kukkusin, koos Reinisega. Lisaks oleksin veel peaaegu viis korda kukkunud, kuid õnneks jäin siiski püsti.”

Teiseks tulnud eestlane märkis, et võitmiseks oleks pidanud ta konkurendi üle kavaldama ja viimases kurvis rohkem kiirendama, aga sedapuhku oli lõunanaaber parem. “Reinis on aastaid valitsenud rulluisumaratone. Ta on nii tugev, et tema vastu on raske saada,” lisas Kuusk.

Kolmanda koha välja sõitnud Rauno Pikkor ütles, et tänavu oli ta enne vaid ühe korra uisutanud ning seega tuli kolmas koht talle meeldiva üllatusena. “Rada oli väga hea. Looduslikul jääl küll mõni väike konarus oli, kuid see käib asja juurde,” lisas ta.

Parima naisena lipsas üle võidujoone Viljandi valla elanik Maigi Vändre, kes koondarvestuses sai üheksanda koha ajaga 1:10.58,54.

Vändre sõnul oli võistlus täitsa tore. Paar aastat tagasi peetud eelmisel Mulgi uisumaratonil tuli ta naiste arvestuses teiseks, nüüd siis õnnestus esikoht ära tuua. “Ilma poolest ei olnud hullu, ka ei kukkunud ma kordagi,” sõnas ta. “Läksin endast maksimumi andma ja see plaan õnnestus. Juba sõidu alguses teadsin, et olen naistest esimene, aga kui kaugel on järgmine, selle kohta aimu polnud.”

Võistluse peakorraldaja, Kristjan Kivistik nimetas uisupäeva fantastiliseks. “Muutuva ilma tõttu andsime vaid paar päeva ette teada, et võistlus ikkagi toimub. Lootsime, et järvele tuleb 300 uisusõbra ringis, tuli aga ligikaudu 400,” rääkis ta. “Kõige tähtsam, kui see päev osalistel korda läks.”

Päeva esimene start anti veidi pärast keskpäeva, kui 10 kilomeetri pikkusele rahvasõidule uisklesid need, kellele võistlusmoment polnud kõige tähtsam, pikem maa tundus liiast või lihtsalt sai sedapuhku nii valitud. Tund hiljem kõlas 30 kilomeetri põhisõidu stardipauk ja sellel võistlejad tegid järvel kuus viiekilomeetrist ringi.

Uisutama tuli ka Eesti ekspresident Kersti Kaljulaid, kes kahjuks maratoni stardihetkel alles alustas teekonda Viljandi suunas, kuid see ei lasknud teha heidutada, tegi temagi 30km läbi!

Viljandi Rattaklubi tänab kõiki osalejaid ja kaasaleajaid! Eriline tänu muidugi meeskonnale, kes nelja päevaga uisumaratoni korraldamisega hakkama sai!

Fotod: Denis Gregorijev

Viljandi Rattaklubi TOETAVAD

https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Roger_puit-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Kekkila.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Viljandi.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Bedfactory.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2022/03/Balti-Rehviseadmed-logo-sinine.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Eleväli-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Kulka_logo_sin.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Reaalprojekt-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/VELOMOTO-RED-NOBG.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Viljandi_metall.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/Espak-1.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/pinska.png
https://rattaklubi.ee/wp-content/uploads/2021/04/ukukeskus.png

ÄRA KÕHKLE, TULE RATTATRENNI!

Ole kursis!